Pigmåtte og akupressurmåtte anmeldelse – bedst i TEST 2022

Hvis du har ømme muskler og føler dig stiv i ryggen, skulle du måske prøve et gammelt indisk fakir trick – nemlig sømmåtten

Den har fået en kæmpe revival i form af den såkaldte svenske sømmåtte og andre pigmåtter eller akupressurmåtter, som de også kaldes.

Ifølge tilhængere kan en pigmåtte hjælpe med alt fra stress til ømme muskler og dårlig søvn, men hvordan virker de og hvilken er bedst?

Det har jeg set på her.

Abilica MassageMat
299,00 kr.
Svensk sømmåtte
579,00 kr.
Sportsbuddy RecoveryMat
299,00 kr.

Sådan bruger du en pigmåtte

cropped-yogalogo.png

Det er meget simpelt at bruge en pigmåtte. Du lægger den på sofaen eller på sengen, der hvor du vil bruge den, på ryggen eller under nakken og så lægger du dig på den.

Du kan bruge pigmåtten på ryggen, typisk på den øvre del, eller til nakken eller hovedet, ved at lægge en pude eller rullet håndklæde under.

Så ligger du simpelthen bare og slapper af i 20 minutter den første gang, hvor du så kan ligge op til 40 minutter af gangen når du har vænnet dig til det.

Hvis du har følsom hud kan du starte ud med kortere intervaller.

Det anbefales at du har en t-shirt på eller bruger et tyndt håndklæde.

Top 3 pigmåtter

Abilica Massagemat

Forhandler Totalpris Læs mere
299,00 DKK → Læs mere

En simpel, men effektiv akupressur måtte fra det norske firma Abilica. Det er den jeg har testet og skrevet denne anmeldelse ud fra.

Abilica er et troværdigt firma med danske butikker og showrooms, så derfor valgte jeg dem til testen.

Måtten købte jeg til 300kr og den kom dagen efter bestilling.

Det er en ret simpel måtte, der ikke har nogen pude, men det går fint. Den er behagelig og ligge på og har en god størrelse, der dækker hele ryggen. Den kan også bruges til nakken og hovedet, til lindring af hovedpine.

Jeg er blevet rigtig glad for den og synes den er virkelig dejlig at ligge på. Det føles som at få massage og det er meget tydeligt at huden og musklerne får varme. Jeg falder næsten i søvn efter noget tid, så afslappende er det.

Jeg har kroniske smerter i nakken og ryggen og her synes jeg faktisk den hjælper til at løsne op.

Det er en anbefaling herfra.

Svensk sømmåtte

Forhandler Totalpris Læs mere
579,00 DKK → Læs mere

Den originale sømmåtte som du måske har hørt om. Denne sømmåtte i plastik er opfundet af svenske Susanne Lindelow og har et patenteret design med længere og tykkere pigge end fx på Abilicas måtte ovenover.

Sømmåtten er udviklet med inspiration i indiens fakirer og var et stort hit allerede for et årti siden, hvor den lå under mange juletræer.

I dag er der udviklet videre på den, så den fås i flere versioner, tilpasset nakken for eksempel, hvor piggene er blødere og så en full  body version, der kan bruges til hele ryggen og balderne.

Designet er som sagt patenteret, hvorfor du heller ikke vil finde en sømmåtte med præcise dette udseende og de lange pigge andre steder.

Sportsbuddy RecoveryMat

Forhandler Totalpris Læs mere
299,00 DKK → Læs mere

Denne akupressurmåtte fra Sportsbuddy har en pude der gør at du kan ramme både din ryg og din nakke samtidig.

Der findes andre pigmåtter der sælges enkeltvis, altså hvor du har puden og måtten hver for sig, men her kan du altså få begge dele i en pude.

Reklame
Reklame

Sportsbuddy er et danske firma der også er kendt for blandt andet deres træningsredskaber.

Hvordan virker en pigmåtte?

Der er en mening med galskaben når de indiske fakirer lægger sig på sømmåtter. 

Pigmåttens formål er at øge blodcirkulation og øge produktionen af gode hormoner som oxytocin og endorfiner.

De mange små prik i huden giver en “dejlig smerte” fornemmelse, som du måske kender fra en god hård massage eller vinterbadning. 

En anden virkning af måtten er varme. Du kan tydeligt mærke varmen i din hud og muskler, der hvor du bruger måtten.

Behandlingen virker til at have en del tilfælles med akupunktur, hvor man også spekulerer i at dette fremkalder produktionen af helende lykkehormoner.

Minder om massage i virkning

Det er næsten svært ikke at falde i søvn, hvor mærkelig det end lyder, men bevæg dig lidt så mærker du den dejlige prikken igen.

For mig var oplevelsen meget lig at få massage. Det gav den der samme tranceagtige tilstand hvor man kommer helt ned i kroppen og nærmest går i stå. Det var virkelig dejlig.

Jeg har kroniske smerter i ryggen og nakken og leder derfor altid efter noget der kan hjælpe på det uden medicin og her synes jeg nok at pigmåtten virker til at være et godt bud.

Historien bag pigmåtten

En fakir sidder på en sømmåtte, Indien 1907

Den originale sømmåtte stammer fra Asien, hvor den traditionelt har været brugt som behandling af en række lidelser, især rygproblemer og som trick for omvandrende fakirer.

Når man ser sømmåtten for første gang, tænker man at det må give skader at lægge sig på den, men fordi kropsvægten fordeles ud på så mange søm trænger de end ikke igennem huden.

Sømmåtten er også traditionelt blevet brugt i meditation for dens evne til at fremkalde en afslappet tilstand. Det vil du nok også opleve hvis du prøver en måtte.

I traditionel kinesisk medicin er måtten også blevet brugt, hvor den her kaldes en akupressurmåtte og hvor formålet, ligesom med akupunktur, er at løsgive blokerer in Qi, den energi der ifølge kinesisk tradition, flyder i kroppen.

Virker pigmåtter mod rygsmerter, dårlig søvn og andre lidelser?

Pigmåtten er dejlig at ligge på og en god måde at stresse ned på, men forskellige steder på nettet hævdes det at den også virker mod ting som ondt i ryggen og dårlig søvn.

Det er påstande som kræver noget mere undersøgelse.

Ifølge det amerikanske sundhedsmagasin Healthline er der ikke lavet ret mange studier af denne type behandling, men de få studier der nævnes viser tilsyneladende en positiv effekt på smerter.

Et tysk studie viste en markant effekt på kroniske nakkesmerter ved brug af en “mechanic needle pad”, hvad det så præcis er.

Et par andre studier viser også en positiv effekt, men konklusionen må være at det er for tidligt at sige noget om den videnskabelige evidens for denne type behandling.

Derfor må konklusionen være: Prøv det! Jeg er i hvert fald glad for pigmåtten.